Sunt domenii în care Uniunea Europeană nu va răspunde niciodată la un singur „număr de telefon”, consideră Leonard Orban, cel desemnat de către România pentru a fi membru al Comisiei Europene. El a oferit drept exemplu domeniul pe care îl gestioneză, multilingvismul, precizând că abordarea UE nu este aceea de a reduce totul la o limbă unică şi la o singură cultură. Leonard Orban a admis „La masa Adevărului” că scepticismul unor state membre în privinţa unui nou val de extindere a Uniunii este alimentat atât de actuala criză economico-financiară, cât şi de impasul „Constituţiei europene” – Tratatul de la Lisabona. Totuşi, comisarul european spune că, într-un deceniu, spaţiul comunitar va fi mai bine coagulat, iar ţara noastră va recupera mult din decalajele ce o despart de economiile din vestul continentului. CARTE DE VIZITĂ
• S-a născut la 28 iunie 1961, la Braşov.
• Absolvent al Facultăţii de Mecanică a Universităţii din Braşov (1986).
• Absolvent al Facultăţii de Management, ASE Bucureşti (1992).
• Negociator Șef cu Uniunea Europeană (2004-2005).
• Secretar de stat în Ministerul Integrării Europene (2004-2006).
• Comisar european pentru Multilingvism (din ianuarie 2007).
„Rezerva care exista şi care era puternică în Danemarca în ceea ce priveşte intrarea ţării în zona euro începe să dispară”
- Adevărul: Cum se vede criza financiară de la Bruxelles?
- Leonad Orban : Se vede ca un fenomen extrem de îngrijorător şi acesta este motivul pentru care Comisia Europeană a avut o reuniune extraordinară în cadrul căreia a fost adoptată o comunicare cu privire la modalităţile prin care pot fi diminuate, într-o primă fază, efectele crizei şi ulterior să se ajungă la stabilizarea economiilor europene.
În principal sunt trei direcţii pe acţiune: o