Cei care consumă grăsimi nesănătoase şi sucuri riscă să facă diabet şi boli cardiace, incluse într-un nou tip de sindrom.
Hamburgerii şi sucurile acidulate „vă omoară“ pe furiş. Sunt alimente pline de grăsimi şi zaharuri rele, care conduc la o serie de boli grave, printre care hipertensiunea, bolile cardiace, obezitatea, nivelul crescut de grăsimi din sânge, rezistenţa la insulină, diabetul. Toate aceste afecţiuni au fost catalogate, mai nou, drept „sindrom metabolic“, iar din cauza numărului mare de bolnavi poate fi considerat un sindrom al secolului. În mai multe farmacii din Bucureşti, Braşov, Ploieşti, Timişoara şi Cluj se desfăşoară, până la sfârşitul acestei luni, o campanie de educare şi prevenţie în privinţa acestuia. Cum să vă feriţi de pericolele cauzate de sindromul metabolic vă învaţă medicul endocrinolog Mihaela Pena, medic specialist Hyperclinica MedLife Unirii.
Zaharuri sănătoase, în legume şi lapte
Pentru a menţine nivelul zahărului din sânge sub control, este important să faceţi diferenţa între zahărul „bun“ şi zahărul „rău“.
„Zahărul bun se află în aşa-numitele alimente cu indice glicemic scăzut (legumele, cerealele integrale, lactatele, fructele), iar zahărul rău - în cele cu indice glicemic mare (pâine, paste, orez, cartofi, porumb)“, explică medicul Mihaela Pena. Alimentele cu zahăr „rău“ determină o creştere bruscă a nivelului de glucoză în sânge şi o cerere bruscă de insulină din partea organismului, de aceea este recomandat să le consumaţi în cantităţi mai mici decât pe cele cu zahăr „bun“.
În ceea ce priveşte grăsimile, ele sunt foarte folositoare organismului, cu o condiţie: să profitaţi de cele „bune“. Ca şi zahărul, acestea se împart în două categorii: „bune“ şi „rele“. „Grăsimile bune sunt cele conţinute de uleiul de măsline, seminţele de rapiţă, migdale, nuci, alune, arahide