Liderii G20, grupul tarilor celor mai dezvoltate, se vor reuni in acest final de saptamana la Washington, in cadrul unui summit istoric ce incearca sa gaseasca solutii eficiente pentru contracararea recesiunii economice dar si sa creeze o noua ordine financiara mondiala.
Summit-ul de urgenta al G20 se desfasoara la initiativa presedintelui american George W. Bush si el vine in contextul celei mai grave crize mondiale de la Marea Depresiune din anii '30.
Liderii celor sapte state puternic industrializate (SUA, Marea Britanie, Canada, Franta, Germania, Italia si Japonia) si din alte 12 state (Argentina, Australia, Brazilia, China, India, Indonesia, Mexic, Rusia, Arabia Saudita, Africa de Sud, Turcia si Coreea de Sud) se vor intalni la National Building Museum si vor incerca sa gaseasca solutii pentru iesirea din criza. UE este, asemenea, membra a G20. Presedintii FMI si Bancii Mondiale vor participa si ei la intalnire.
Intalnirea, considerata “Cea de-a doua reuniune Bretton Woods”, dupa intalnirea care a pus bazele sistemului financiar de dupa cel de-al doilea razboi mondial, va debuta vineri seara cu un dineu de lucru.
Care sunt principalele asteptari de la summit-ul G20?
revizuirea generala a regulilor dupa care actioneaza industria financiara mondiala. Casa Alba a vorbit despre un set de principii asupra carora liderii prezenti ar putea cadea de acordimpunerea unor modele de transparenta in afaceri pentru institutiile financiare, lucru care a devenit inevitabil in conditiile actualeextinderea rolului jucat de Fondul Monetar International, care, pana in prezent, a fost insarcinat in principal cu mentinerea stabilitatii economiceposibila infiintare a unui nou organism financiar international, de genul FMI, care sa coordoneze eforturile de reforma ale arhitecturii financiare mondiale. SUA s-au arata insa reticente fata d