Harnica si frematand de imbolduri intreprinzatoare, Luminita Gliga "a prins" in sfarsit, in aceasta toamna, "Simeza", mult-ravnita galerie de pe acest "Corso al artelor" din inima Bucurestilor care este bd. Magheru. La numai sase ani de la avsolvirea Universitatii de Arte bucurestene, la clasa profesorului-pictor Sorin Ilfoveanu, Luminita Gliga isi prezinta o a doua consistenta suita de secvente pictografice, intitulata TERRAVISION, dupa cea anterioara, numita NESTATORNIK, cu care s-a impus atentiei publicului si criticii de specialitate.
De numai cateva luni, si-a incununat stradaniile creatoare si scrutarile estetice si artistice cu titlul de doctor in arte vizuale. Titlu dobandit sub tutela indrumatoare a unui prestigios cvartet de maestri si carturari ai culturii vizuale - profesorii Alexandru Surdu, Gh. Achitei, Zamfir Dumitrescu si Mihai Manescu.
Asadar, o introflexiva si expansiva, totodata, viziune asupra lumii ne propune tanara artista, intr-un soi de atlas imagistic si sentimental, transpus si restituit privirilor noastre sub forma unui periplu plastic initiatic printre reperele atent selectate a ceea ce artista mai crede a fi "posibilul Paradis terestru", ce inca ne indura si ne adaposteste!
O viziune marcata de exultante revelatii juvenile, de o tonica vivacitate coloristica a observatiei si notatiei, dar si de o sensibila fervoare meditativa, in care par sa coexiste miraculos atat uimirea ingenua si solara, dionisiaca, cat si penumbra interogativa a temerilor si indoielilor tanatice.
Este motivul pentru care artista se emancipeaza de tentatia reconstituirii peisagistice delimitata de rigori figurative si descriptive transante. Retina ei retine doar suma esentiala a unor repere realiste - muncele, coline, "niagare", vestigii geomorfice, arheologice, meteo-astrale, citadine - dincolo de care ne introduce intr-un univers