În ciuda aprecierii monedei naţionale, cotaţia nu a coborât sub acest prag. După cinci şedinţe consecutive de depreciere, cursul de schimb a revenit pe scădere, dar se menţine peste pragul 3,8 lei/euro. Cursul de schimb a trecut, la mijlocul acestei săptămâni, peste nivelul de 3,8 lei/euro. În ciuda aprecierii înregistrate ieri de leu, în ton cu valutele din regiune, euro nu a coborât sub acest prag.
Aprecierea puternică din prima parte a şedinţei interbancare de ieri, care a dus cursul până la 3,8 lei/euro, este pusă pe seama unei posibile intervenţii indirecte a băncii centrale pe piaţă.
Banca Naţională a României (BNR) a anunţat pentru astăzi un curs de schimb de 3,8121 lei/euro, mai jos cu 2,38 bani faţă de ziua precedentă. “Evoluţia de astăzi (n.r. - ieri) a cursului de schimb indică o corecţie după câteva şedinţe în care leul s-a depreciat faţă de euro.
Deşi este suspectată intervenţia indirectă a BNR în piaţă, poate fi vorba doar de o corecţie”, ne-a declarat Dragoş Balaci, dealer-şef la The Royal Bank of Scotland (RBS). În piaţă au existat presiuni de vânzare de euro şi din partea băncilor străine, arată dealerul BCR, Narcis Noaghea, potrivit NewsIn.
Balaci estimează că, până la finele acestei luni, cursul de schimb va oscila în intervalul 3,75 - 3,83 lei/euro, iar minimul care va fi atins până la finele acestui an se va situa la 3,65 lei/euro într-o variantă optimistă şi 3,7 lei/euro într-una realistă.
Dolarul, la maximul ultimilor 3 ani
Cursul de schimb leu/dolar s-a menţinut peste nivelul de 3 lei/dolar, după ce ieri s-a întors peste acest prag după un interval de doi ani şi nouă luni. Banca Centrală a anunţat pentru astăzi un curs de schimb de 3,0493 lei/dolar, cu 1,35 bani mai sus faţă de cel din ziua precedentă. “Cursul leu/dolar va rămâne sub presiune datorită apreci