Asigurarile de viata exista de mai bine de zece ani, dar pana acum companiile nu au reusit sa obtina deductibilitatea lor, in conditiile in care in tarile vestice aceasta exista de mult timp. Care este cauza?
Pensiile private facultative au fost lansate in urma cu un an, contributiile au fost din start deductibile de la plata impozitului pe venit al angajatului sau pe profit al angajatorului, iar de anul viitor deductibilitatea se va dubla, urmand sa ajunga la 400 de euro pentru angajat si tot atat pentru angajator. Asigurarile de viata exista de mai bine de zece ani, odata cu intrarea unor mari jucatori ca ING sau AIG pe piata, si inca nu sunt deductibile, desi sunt un instrument de economisire la fel de puternic.
Ministerul de Finante, cel care ar putea schimba aceasta situatie, spune ca sistemul fiscal romanesc nu permite introducerea unor astfel de facilitati.
"Sistemul de impunere a veniturilor realizate de persoanele fizice cu cota unica promoveaza principiul eliminarii deducerilor in conditiile aplicarii unei cote reduse de impozit. Introducerea sistemului de impunere bazat pe cota unica de 16% a avut in vedere atat asigurarea simplitatii, obiectivitatii, cat si crearea premiselor pentru cresterea economica, intrucat venitul ramas la dispozitia contribuabilului sa poata fi directionat catre investitii sau consum, inclusiv in sistemul asigurarilor de viata. Introducerea deductibilitatii primelor de asigurare de viata ar determina revenirea la vechiul sistem de impunere globala a veniturilor realizate de persoanele fizice cu renuntarea la obiectivele urmarite de sistemul actual", afirma oficiali ai Finantelor.
Ei sustin ca o astfel de deductibilitate ar reduce veniturile bugetare, ar aduce cheltuieli suplimentare cu sistemul de administrare, colectare si control si ar majora deficitul bugetar.
De aceeasi parere este si Alex M