900.000 de români sunt bolnavi de diabet, iar cazurile noi cresc în fiecare lună cu peste 100%. Este o situaţie foarte gravă, pentru care nutriţioniştii din întreaga ţară caută soluţii. Deocamdată, singura cale de a stopa boala constă în prevenire, adoptând un stil de viaţă sănătos. Pentru 14 noiembrie - Ziua Mondială a Diabetului, dr. Simona Popa, coordonatoarea Clinicii de Diabet de la Spitalul de Urgenţă Craiova, a întocmit un ghid de viaţă sănătos pe care vi-l prezentăm în continuare. Diabetul zaharat de tip 2 ar putea fi prevenit prin alimentaţie sănătoasă, activitate zilnică regulată, limitarea consumului de alcool, renunţarea la fumat, şapte-opt ore de somn pe zi, obţinerea şi menţinerea greutăţii ideale (pierderea a patru-nouă kilograme poate reduce riscul apariţiei diabetului zaharat de tip 2) şi participarea la programe de sănătate şi consulturi medicale periodice. 1. Alimentaţia sănătoasă poate diminua riscul de apariţie a diabetului zaharat de tip 2. Alimentele consumate zilnic vor fi selectate calitativ şi cantitativ: Pâine, cereale, orez, paste făinoase: 6-11 porţii pe zi, o porţie = o felie de pâine, 1/2 cană cereale, orez, paste fierte; Legume: 3-5 porţii pe zi. Se recomandă proaspete: o porţie = 1/2 cană vegetale proaspete sau fierte, un cartof mijlociu; Fructe: două-patru porţii pe zi. Se recomandă să fie consumate proaspete: o porţie = un fruct mediu (măr, portocală); Carne de pui sau curcan fără piele, peşte, ouă: două-trei porţii pe zi, o porţie = 100 g carne gătită, un ou; Lapte, iaurt, brânză, două-trei porţii pe zi, o porţie = o cană de lapte sau iaurt, 50 g telemea. 2. Exerciţiul fizic are un rol important în obţinerea şi menţinerea greutăţii ideale, în îmbunătăţirea controlului glicemic şi lipidic, a circulaţiei sângelui, tonusului şi forţei musculare, în fortificarea sistemului respirator şi cardiovascular. Se recomandă să se efectueze