1 ianuarie 2007. Va mai spune ceva aceasta data? S-a facut ceva caz la vremea respectiva... Integrarea Romaniei in Uniunea Europeana a fost intoarsa pe toate fetele, atat inainte de a se produce, cat si dupa. Dupa, e drept, mai putin, ca ne pierduseram interesul. Am bifat si-am trecut mai departe.
Cati concetateni mai cunosc data intrarii Romaniei in NATO? Cati mai stiu ca Romania se afla in NATO? De UE se stie, motivul principal fiind acela ca aderarea ne-a impus adoptarea unor norme, unele antipatice, mai ales dupa ce presa a avut grija sa le puna intr-o lumina oribila.
Un motiv mult mai putin consistent e legat de fondurile devenite disponibile la nivel macro si micro. Dar cati oameni cunoasteti care au accesat macar un euro de la UE?
De la UE se mai astepta - la nivelul constiintei si chiar al subconstientului colectiv - sa reformeze legislatia, in conformitate cu standardele tarilor spre care ne-am uitat mereu cu jind, drept care cateva milioane de romani au si trecut de la uitat la plecat. Fenomenul nu prea s-a petrecut, dovada ca, recent, deputatii au votat Legea antiprocurori care a scandalizat Uniunea Europeana. Mai mult, nu o data am inregistrat reactii de tipul "Sa stea in banca lor, ca stim noi ce facem p-acilea!" Cat despre eventuala reformare a clasei politice sub presiunea Europei - articolul de fata nu-si propune sa fie unul umoristic.
Ceva totusi nu s-a discutat pana acum, si anume influenta integrarii asupra unui domeniu despre care in general nu se prea vorbeste: cultura. A contat in vreun fel, din punct de vedere cultural, faptul ca am intrat in UE? S-au tradus mai multe carti de autori romani in tarile europene? Dar invers? Au fost mai multe spectacole cu participare europeana pe meleagurile noastre (teatru, muzica - in nenumaratele ei ramificatii, dans, circ)? Dar invers? A crescut participarea romanilor l