Pentru prima data de la crearea sa, zona euro a intrat in recesiune tehnica, inregistrand doua trimestre consecutive de scadere a produsului intern brut (PIB).
In cursul celui de-al treilea trimestru al anului produsul intern brut (PIB) al celor 15 state ale UE care folosesc moneda unica a scazut cu 0,2% in raport cu trimestrul anterior, potrivit estimarilor Eurostat. Reculul s-a datorat scaderii puternice a economiilor Germaniei, Italiei si Spaniei in cel de-al treilea trimestru. Efectul imediat pentru economia romaneasca ar putea fi scaderea exporturilor noastre catre tarile care intra in recesiune, spun analistii. Germania si Italia, cele doua mari economii aflate in recesiune, sunt cei mai importanti parteneri comerciali ai Romaniei, care absorbeau, impreuna, aproape o treime (31,8%) din exporturile noastre. Intreaga zona euro atragea jumatate (49,5%) din exporturile Romaniei, potrivit Institutului National de Statistica (INS).
Desi comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut economiile zonei euro au crescut cu 0,7%, analistii vorbesc de recesiune tehnica deoarece este cel de-al doilea trimestru consecutiv de scadere a PIB. Statistica Eurostat a confirmat previziunile Fondului Monetar International si pe acelea ale Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD). Franta a afisat o crestere modesta, cu 0,14%, a economiei sale, care pare insa inscrisa pe o traiectorie negativa, Austria o crestere a PIB cu 1%, iar Olanda stagneaza pentru al treilea trimestru consecutiv.
Pentru prima data de la crearea sa, zona euro a intrat in recesiune tehnica, inregistrand doua trimestre consecutive de scadere a produsului intern brut (PIB).
In cursul celui de-al treilea trimestru al anului produsul intern brut (PIB) al celor 15 state ale UE care folosesc moneda unica a scazut cu 0,2% in raport cu trimestrul anterior, p