Tratamente cu aburi
Practicate pe scara larga in urma cu un secol, baile de aburi terapeutice sunt iarasi la moda, in toate clinicile cu profil naturist
"Ca toate terapiile cu apa, tratamentul cu aburi este, si el, foarte bland, si de aceea complet nepericulos si nevatamator. Dar si in privinta lui, am ajuns la o concluzie: ce-i prea mult strica! Cazurile in care recomand o baie de aburi, cel mult doua pe saptamana, sunt extrem de rare, iar durata tratamentului este de maximum doua saptamani. Atrag atentia, cat se poate de serios, asupra primejdiei bailor prea dese cu aburi. Ele au ca efect o dilatare extraordinara a vaselor de sange, in plus, caldura moleseste si vlaguieste, ba si mai rau, sporeste sensibilitatea organismului. Mai ales pe vreme de iarna, baia de aburi aduce dupa sine raceala, care se raspandeste in tot organismul si de care se scapa foarte greu."
Scrise in urma cu aproape 100 de ani, recomandarile pastorului-terapeut Sebastian Kneipp nu si-au pierdut actualitatea. Dimpotriva, ele sunt reluate pe scara larga, mai ales in Germania, Elvetia si Austria.
Persoanele carora Kneipp le atrage in mod special atentia, cand este vorba de terapia cu aburi, sunt urmatoarele:
1. Pacientii aflati in curs de insanatosire dupa o boala grea.
2. Persoanele anemice.
3. Persoanele masive, corpolente. Acestora le recomanda mai degraba cataplasmele, care au ca efect vaporizarea pielii.
4. Persoanele foarte slabe.
"Folosirea vaporilor de apa cere o mare precautie. De exemplu, persoana care iese afara, in aer rece, dupa baia cu aburi, nu numai ca se poate imbolnavi, dar se poate imbolnavi mortal..."
Sfaturi obligatorii
* Momentul cel mai propriu pentru tratamentul cu aburi este dupa masa, intre orele 15-18.
* La toate procedurile trebuie sa fie prezenta o a doua persoana, care sa tina sub o