Doua echipe de astronomi au reusit, independent una de alta, sa obtina primele fotografii ale unor planete care orbiteaza imprejurul altor stele decat soarele. Cu aceasta, cautarea de planete extrasolare pare sa intre intr-o noua era. Putem "vedea" planete aflate in alte sisteme, la zeci de ani lumina. Deocamdata, planete mari, de dimensiunea lui Jupiter. Cu timpul, insa, si cu telescoape tot mai performante, am putea ajunge sa vedem si planete din clasa Pamantului. Sau nu este asa?
Fotografiile au fost luate in spectrul vizibil si infrarosu, cu ajutorul unora dintre cele mai puternice telescoape de care dispunem. Una dintre echipe a lucrat cu telescopul spatial Hubble. Cealalta, cu telescoapele Keck si Gemini, din Hawaii. Cum sunt insa produse aceste imagini?
In primul rand, este vorba despre fotografierea unei regiuni foarte mici din cer, cu telescoape de diametru cat mai mare (telescopul Keck are 12 m diametru, Gemini Nord are 8.1 m diametru). Imaginile sunt apoi analizate si « tratate » pentru a atenua influenta atmosferei terestre. Cu cele doua telescoape din Hawaii, cercetatorii au observat si « fotografiat » steaua numita HR 8799, abia vizibila cu ochiul liber si in jurul careia specialistii identificasera inca din 2004 ca trebuie sa existe planete. Pentru a ajunge insa sa le « vedem », imaginea luata cu ajutorul telescoapelor este de fapt o « constructie » realizata cu ajutorul unor componente optice « inteligente ».
Mirel Barlan, de la Observatorul din Paris, a lucrat de multe ori cu telescoapele de pe Mauna Kea, din Hawaii, astfel incat poate « citi » si explica imaginile pe care le vedeti.
"In absenta tratamentului post-observatie, imaginea stelei HR 8799 (situata in constelatia Pegas) ar fi acoperit toata regiunea din centru, o regiune circulara de aproximativ 1/3 din imagine. Pe imagine, steaua HR 8799