Criza economică şi lipsa de performanţă a principalelor economii din UE au aruncat zona euro în recesiune, pentru prima dată de la formarea sa. Sursa: Reuters
Datele publicate ieri de Eurostat au arătat că economia eurozonei, care cuprinde 15 state membre UE, s-a contractat cu 0,2% în cel de-al treilea trimestru al anului, după un rezultat asemănător înregistrat în perioada aprilie-iunie.
Vestea a fost anticipată de oficialii şi analiştii europeni, care au arătat către problemele din Germania, Spania şi Italia, trei dintre cele mai importante economii ale zonei euro. Marţi, statisticile au relevat că produsul intern brut (PIB) al Germaniei a scăzut cu 0,5%, după o diminuare cu 0,4% în al doilea trimestru al anului, aruncând cea mai mare economie a UE în recesiune.
În vreme ce Irlanda şi Italia se află la rândul lor în recesiune, Spania se îndreaptă spre aceeaşi direcţie. PIB-ul spaniol a scăzut deja cu 0,2% - pentru prima dată din 1993 - iar analiştii apreciază că situaţia se va repeta în ultimul trimestru al anului, din cauza crizei imobiliare şi a scăderii accentuate a consumului.
Franţa a reuşit să surprindă, printr-o creştere economică de 0,1%, în perioada iulie-septembrie, dar analiştii citaţi de BBC News s-au arătat pesimişti în privinţa performanţelor din ultimul trimestru al anului. Aceştia au preconizat de altfel creşteri negative ale PIB-ului în zona euro până spre sfârşitul anului viitor, din simplul motiv că adevăratul efect al crizei financiare nu a fost încă resimţit.