- Capitala Ungariei este considerata drept unul din cele mai mari orase ale viitorului.
- 223 de muzee si galerii, 35 de teatre, 90 de cinematografe, 2 opere, 12 sali de concerte isi astepta zilnic vizitatorii.
Regina Dunarii, cum este numita capitala Ungariei, Budapesta, este una din cele mai frumoase orase ale lumii. Are multe locuri si monumente declarate parti ale Patrimoniului Universal. Numai Budapesta se poate mandri cu cel mai mare Parlament si cea mai mare sinagoga frecventata astazi din Europa. In oras, convietuiesc impreuna ruinele fortaretelor si edificiile romane, baile turcesti -functionale si astazi - monumente ale epocii gotice si baroce alaturi de multitudinea de monumente "secession".
Fluviul din inima orasului
Capitala maghiara este situata pe pe ambele maluri ale Dunarii, astfel orasul este format din doua parti. In partea de est a Dunarii se afla Pesta, care ocupa doua treimi din suprafata, iar pe partea de vest se afla Buda. Partea numita Buda este zona de locuit si de odihna a capitalei, cu zone economice in nord si in sud, iar Pesta este centrul administrativ, comercial si industrial, cu cartiere mari de locuit si cu mari stabilimente pentru divertisment. Exista si o vorba a localnicilor care spuna ca exista doua tipuri de locuitori ai orasului: cei care locuiesc in Buda si cei care isi doresc sa locuiasca acolo. In aria budapesteana a Dunarii se afla trei insule. Dintre acestea, cea mai mare este insula Csepel din sudul orasului, a carui nume oficial este si Csepel, exact ca numele insulei.
Ca marime este urmat de Insula Margareta, cu multe bogatii istorice, hotelui cu bai termale si centre de agrement, iar cea mai mica, ca este Insula Obudei, zis si Hajogyari-sziget (Insula santierului naval). Pe Insula Margareta, asezata in mijlocul Budapestei si al Dunarii, circulatia autovehiculelor