Presa din Peninsulă acoperă astăzi principalele crize prin care trece Italia: nesfârşitele probleme ale companiei aeriene naţionale, manifestaţiile studenţilor împotriva reformei şcolare, conflictele morale declanşate de „dreptul de a ucide”, la care se adaugă o situaţie economică anunţată însă ignorate constant. „ Două mii de persoane sunt în stare neurovegetativă ” anunţă cotidianul „La Stampa ” în articolul ce deschide prima pagină. În toată Italia, există două mii de cazuri similare celui al Eluanei, tânăra aflată în comă de mai bine de 16 ani. Polemica deschisă de cererea tatălui de a nu o mai menţine artificial în viaţă a determinat familiile celor în situaţii similare să ia poziţie. Unii sunt de acord, alţii combat ideea „dreptului de a ucide”. Poziţia bisericii catolice este radicală: sentinţa Curţii de Casaţie, care aprobă oprirea aparatelor, este o înfrângere a noastră, ca societate.
„ Proprietarul clinicii Santa Rita va primi 4 ani şi 4 luni de închisoare ” publică „ Il Messaggero ”. Francesco Paolo Pipitone, proprietarul clinicii care a declanşat în iunie scandalul operaţiilor inutile, puse în practică doar pentru a încasa banii de asigurare, va primi 4 ani şi 4 luni de închisoare. Acuzaţia este cea de înşelăciune agravată. Pier Paolo Briega Massone, fostul medic primar, şef al secţiei de chirurgie toracică, va fi judecat luna următoare.
„ Problemele la Fiumicino continuă ” scrie „ La Repubblica ”. Pe principalul aeroport italian au anulate în ultimele ore şapte plecări naţionale şi internaţionale şi circa 21 de sosiri (printre care cele cu plecare din New York, Tel Aviv, Cairo, Beirut, Teheran, Madrid şi Londra). Un grup de 30 de persoane s-a strâns în faţa ghişeului Alitalia pentru a cere explicaţii şi a fi redirecţionaţi către alte zboruri.
„ Cea mai lungă recesiune economică de după Al Doilea Război Mond