In aceasta saptamana a fost inaugurat la Jakarta sistemul de avertizare rapida in caz de tsunami. BBC News, care a prezentat evenimentul, spune ca acest sistem ar urma sa anunte formarea unui val tsunami la timp, astfel incat populatia din zonele costiere s-ar putea refugia. Aceeasi stire adauga ca sistemul a fost inaugurat fara sa fie insa complet functional, finalizarea fiind prevazuta pentru anul 2010.
Proiectul este rezultatul direct al distrugatorului tsunami care a lovit Oceanul Indian pe 26 decembrie 2004, cand au murit peste un sfert de milion de oameni, mai bine de jumatate in provincia indoneziana Aceh.
La realizarea sistemului s-au angrenat, imediat dupa tsunami, specialisti din intreaga lume, iar mai multe state precum Germania, Japonia si China au adus si o importanta contributie financiara.
Sarcina realizarii acestui sistem de alarmare rapida in caz de tsunami a fost si ramane insa deosebit de dificila, pentru ca Indonesia este cel mai mare arhipelag – stat din lume, care numara peste 18.000 de insule. Mai mult, insulele arhipelagului Indonesian sunt amplasate intr-o zona de contact intre trei placi tectonice majore ale scoartei terestre.
Tot aici exista si peste 400 de vulcani, 180 dintre acestia fiind activi. Din aceste cauze, mai bine de jumatate din zona litorala a tarii ar putea fi afectata de valuri tsunami.
Un model fizic de propagare a valului tsunami, precum si discutii despre problemele specifice centrelor de alertare in caz de tsunami aici:
Componentele unui sistem de alerta in caz de tsunami
Sistemul din Indonesia, la fel ca orice alt sistem de acest fel din lume, a plecat de la definitia valului tsunami: val creat in urma unei eliberari bruste de energie in mari sau oceane, aceste eliberari putand fi, la randul lor, cauzate de cutremure, erupt