Tarta cu miere
Ingrediente (pentru 6 persoane): Pentru aluat - 250 g faina, 100 g unt moale, 100 g zahar, 1 ou, 1 varf de cutit sare. Pentru garnitura: 2 kg mere rosii mari, 200 g miere, 50 g unt.
Mod de preparare: * Varsati faina intr-un castron, faceti o gropita la mijloc si spargeti oul in ea. Adaugati sarea, zaharul si untul moale, amestecati cu varfurile degetelor pana ce obtineti un aluat si tineti aluatul 30 de minute la frigider, invelit intr-o folie de plastic. * Curatati merele de coaja si samburi si taiati-le felii mai groase. Incingeti cuptorul la 210gr.. Puneti mierea intr-o forma de metal si lasati-o sa se topeasca, impreuna cu untul, pe foc mic. Luati forma de pe foc si asezati feliile de mar pe fundul formei, peste mierea topita. Puneti-le pe foc si lasati-le sa fiarba - fara sa amestecati - pana ce incep sa se caramelizeze usor. * Intindeti aluatul pe planseta infainata, formand un disc ceva mai mare decat diametrul formei. Puneti aluatul peste mere, pliati-i marginile spre interior si intepati-l cu furculita. Dati tarta 25 de minute la cuptorul incins, scoateti-o calda din forma si serviti-o imediat.
Tarte fine cu zahar brun
Ingrediente (pentru 4 persoane): 500 g aluat de foitaj (o singura bucata), 4 mere verzi, 200 g zahar brun, 50 g faina, 200 g unt, sare.
Mod de preparare: * Incingeti cuptorul la 240gr.. Intindeti aluatul pe planseta infainata (grosimea 0,5 mm) si decupati 4 discuri de marimea unei farfurioare. * Curatati merele, scobiti-le partea lemnoasa si taiati-le lamele fine pe lung. Asezati lamelele - suprapunandu-le putin - pe suprafata aluatului si presarati deasupra, in mod egal, zaharul si untul rupt bucatele. * Dati tartele la cuptorul fierbinte - asezate pe tavi antiadezive - si lasati-le sa se coaca 20 de minute, intorcandu-le usor cu merele in jos, pe tava fierbinte, cu ajutorul