Plec de la presupunerea, justificata spun eu, ca multi dintre cei care au un card bancar pentru incasarea salariului s-au folosit deja sau macar au auzit de asa-numitul overdraft. Ori descoperit de cont, cum i se mai zice pe romaneste.
De obicei, bancile ofera aceasta facilitate pe baza unei intelegeri incheiate cu firma la care lucrati: angajatorul trimite salariile in conturile de card ale angajatilor deschise la banca respectiva, iar banca acorda salariatului un fel de linie de credit; de regula, bancile dau cam trei salarii. Clientul nu e nevoit sa treaca prin toata birocratia unui credit, are deja banii la dispozitie si poate restitui suma oricand fara comision de rambursare anticipata. Normal, dobanda e mai mare decat la un credit obisnuit, tocmai pentru ca suma e permanent la dispozitia clientului.
In vremuri de prosperitate, descoperitul de cont poate fi o solutie utila pentru finantarea depasirii temporare a unor cheltuieli rezonabile. Macroeconomistii ar numi asta finantarea deficitului de cont curent personal si v-ar atrage atentia sa nu adanciti prea tare acest deficit. Cand apelati la el, nu va creste puterea de cumparare, cum poate ati fi tentati sa credeti; cu siguranta insa va creste gradul de indatorare!
Nu faceti deci greseala sa abuzati de folosirea overdraftului, mai ales in perioade de criza, cand aliatul de pana atunci se poate preschimba lesne in dusman. Descoperitul de cont face exact ce spune numele: acopera un gol neprevazut, o cheltuiala mai neglijenta pe care cu un card de debit nu ati fi putut-o face.
E bine, deci, sa va fixati un fel de bariera, mai cu seama daca mai aveti si alte imprumuturi. Altfel, va veti afunda, pe nesimtite in datorii. In nici un caz nu v-as recomanda sa cheltuiti toate cele trei salarii, chiar daca aveti o perioada de gratie si la finalul ei nu trebuie sa restituiti toti bani