S-ar putea ca la intrebarea „Cum functioneaza memoria?“ sa raspundem in curand pornind de la identificarea unei molecule si a unui proces de tip „cascada“. Formarea si stocarea unor continuturi de memorie este un proces fizic care presupune tot felul de procese de distrugere si de constructie in interiorul creierului.
Elementul de baza al acestui proces este sinapsa, jonctiunea dintre neuroni si locul in care se petrec transferurile de substante chimice in creier. Invatarea, stocarea de noi continuturi de memorie inseamna, la nivelul creierului, reconfigurari si reconstruiri de sinapse prin care neuronii sunt « echipati » chimic in asa fel incat sa raspunda mai rapid la anumite semnale. Cum se intampla acest lucru ?
Cascade moleculare
Una dintre cele mai interesante intrebari in studiul modificarilor sinaptice este cea privind modalitatile in care acestea se declanseaza. Care sunt substantele chimice care « incep » procesul si cum ajung ele in sinapse?
Un studiu recent realizat la Duke University, de o echipa condusa de Michael Ehlers, a dus la identificarea unei proteine responsabile pentru acest lucru. Rezultatele studiului, publicate in revista Cell, descriu functionarea unui adevarat « motor molecular » al memoriei.
Despre ce este vorba? A fost studiat un anumit tip de modificare sinaptica, un subiect predilect de cercetare pentru specialistii din domeniu, un proces numit potentare de lunga durata, sau LTP (long term potentiation).
L-am intrebat pe dr. Andrei Miu, de la Facultatea de Psihologie a Universitatii Babes Bolyai din Cluj, cum arata astfel de studii.
O parte din cascada moleculara
Foto: Hotnews
"LTP a fost pentru prima data descris in 1966, cand Tim Bliss si Terje Lomo au aratat ca aplicarea unor stimuli electrici de frecventa mare la nivelul neuronilor din hipocam