Directorul publicaţiei franceze Le Monde, Eric Fottorino, s-a aflat pentru două zile în România pentru a-şi prezenta cel mai recent roman, publicat şi la noi în ţară, "Sărutări de cinema", dar şi pentru o concentrată discuţie pe tema "Jurnalism versus Literatură".
Într-o lume nebună, aflată în permanentă mişcare, într-o lume în care informaţia înseamnă putere, într-o lume care are tendinţe, uneori nestăvilite, de a se robotiza şi de a ne robotiza tot mai mult, iată că ajungem să ne mai şi întrebăm: ce e mai important? Să citim o carte, un roman ori să răsfoim un ziar? Oscar Wilde spunea: "Jurnalismul este de necitit, iar literatura nu mai este citită". Totuşi, fiecare dintre cele două genuri scriitoriceşti îşi are rolul şi cititorii săi. Despre aşa-zisa competiţie dintre jurnalism şi literatură a vorbit, în cadrul unei conferinţe organizate la Institutul Francez din Bucureşti, directorul importantei publicaţii Le Monde, Eric Fottorino.
"Este adevărat că în ziua de azi timpul reprezintă un lux. Personal, spune Fottorino, cred că literatura de calitatea ne permite să elucidăm lucrurile, să înţelegem realitatea, însă pentru a ne adânci mai mult în lumea în care trăim, pentru a o percepe aşa cum este, informaţia, pe care o transmitem prin intermediul mass-media, este şi ea indispensabilă. Aş putea spune că, în momentul de faţă, asistăm la un fel de fast-informaţie, fenomen similar fast-food-ului. În general, pentru a crea literatură, avem nevoie de mult timp, acesta este un domeniu al emoţiei formale, în care totul trece prin calitatea scriiturii. În plus, literatura mai capătă şi o dimensiune de vis, atunci când oamenii scapă de povara existenţei cotidiene. La rândul lui, jurnalismul cred că este o scriitură foarte precisă, concisă, densă, este, de asemenea, o modalitate de a înţelege lumea în care trăim, într-un mod imediat. Jurnalismul