Pentru mulţi bărbaţi, vârsta de 50 de ani este adeseori similară cu debutul andropauzei şi al problemelor legate de potenţă. Existenţa andropauzei este încă pusă sub semnul întrebării de specialişti. În cazul bărbaţilor, secreţia hormonilor androgeni nu încetează niciodată complet şi mulţi bărbaţi pot avea copii chiar şi la vârste foarte înaintate. Unii specialişti – cum este şi medicul englez Ian Banks, preşedintele unei asociaţii de sănătate masculină – se îndoiesc însă de existenţa unei andropauze în adevăratul înţeles al cuvântului.
De asemenea, pentru dr. Jaques Buvat, endocrinolog şi androlog la spitalul din Lille, termenul de andropauză este prost ales, deoarece spre deosebire de femei, în cazul bărbaţilor, declinul hormonal este parţial progresiv şi inconstant.
Deoarece fenomenul declinului hormonal masculin este o realitate recunoscută de majoritatea medicilor, specialiştii de la „Andropause Society” oferă câteva sfaturi şi informaţii referitoare la metodele de contracarare a acestei probleme.
Potrivit dr. Malcom Carruthers, preşedintele societăţii, jumătate din bărbaţii în vârstă de 50 de ani prezintă simptome ale andropauzei.
Acestea se manifestă în special prin iritabilitate crescută, lipsă de vigoare, transpiraţii nocturne şi disfuncţii erectile (lipsa sau imposibilitatea menţinerii unei erecţii complete). Anumite semne şi simptome sugerează de asemenea scăderea concentraţiei de hormoni masculini. Primele semne ale andropauzei, explică andrologii, sunt ejacularea precoce, erecţia instabilă şi fluctuaţiile tonusului penisului în erecţie.
Odată cu trecerea timpului, erecţia devine din ce în ce mai anevoioasă. În astfel de cazuri, un rol foarte important pentru rezolvarea problemelor îl joacă partenera care poate „revigora” potenţa bărbatului, susţine dr. Malcom Carruthers.
Apar va