India propune lumii Kabaddi: o disciplină neobişnuită, care îmbină forţa fizică, viteza şi agilitatea. Sursa: AP Photo
Din India a început, în secolul trecut, să se răspândească în lume un sport ale cărui rădăcini trebuie căutate în urmă cu vreo 4.000 de ani. Kabaddi, denumit şi „sportul maselor“, este practicat pe scară largă în sudul Asiei, dar a prins şi la japonezi, britanici şi italieni, care şi-au trimis echipele naţionale la Campionatul Mondial.
Kabaddi este un sport pe care-l pot juca doar practicanţii care sunt capabili să îmbine forţa fizică, agilitatea, viteza, atenţia distributivă şi capacitatea de a-şi ţine respiraţia cât mai mult. Poate fi, de asemenea, considerat o combinaţie între judo şi rugby.
Fără respiraţie
Pentru a practica această disciplină nu este nevoie de mai mult de o bucată de pământ, pe care să se înfrunte două echipe formate din câte şapte jucători. Kabaddi se desfăşoară sub diverse forme şi denumiri, dar principiul de bază este acelaşi.
Jucătorul unei echipe trebuie să atingă cât mai mulţi adversari, fără ca aceştia să-l doboare, iar apoi să se întoarcă în terenul formaţiei sale. Tot acest „ritual“ trebuie să se întâmple fără ca jucătorul care atacă să respire. Pentru ca lumea să fie sigură că nu trage aer în plămâni, atacantul este obligat să strige continuu „kabaddi“, care în hindi înseamnă „ţine respiraţia“.
Jucătorul care îşi duce la îndeplinire misiunea obţine puncte pentru echipa sa. Meciul are două reprize a câte 40 de minute, pauza dintre ele fiind de cinci minute. Un rol important în pregătirea pentru kabaddi îl au exerciţiile de yoga, care ajută la controlul respiraţiei.
Amatori printre soldaţii britanici
Kabaddi şi-a găsit numeroşi fani în rândurile soldaţilor britanici. Mai mult, acest sport este folosit pentru a recruta