A fi părinte în zilele noastre a devenit o adevărată „meserie”, pe care un adult ar trebui să o stăpânească la fel de bine ca pe oricare alta. O probă eroică, pentru depăşirea căreia specialiştii în educaţie oferă câteva soluţii. Creşterea copiilor este una dintre cele mai solicitante „slujbe” posibile, pentru care se poate ca părinţii să nu fie întotdeauna pregătiţi. Doi specialişti în parentologie (ştiinţa creşterii copiilor) au studiat timp de mai mulţi ani relaţiile dintre părinţi şi copii şi au publicat concluziile sub forma unui ghid intitulat „Părinţi experţi”.
Că gestionarea unei familii nu este deloc o treabă uşoară o ştiu atât oamenii de rând, dar şi psihologii care se ocupă din ce în ce mai mult de această problemă. Între exigenţele meseriei, datoriile domestice şi educarea unui copil, adulţii societăţii moderne se simt excedaţi de greutatea responsabilităţilor. În astfel de condiţii, a fi un bun părinte în contextul actual devine o sarcină cu adevărat eroică.
Francois Victor Tochon - profesor la Laval University, Quebec, Canada - şi Jean-Marie Miron - profesor la Departamentul de Ştiinţa educaţiei de la Universitatea din Quebec - au lansat un ghid intitulat „Părinţi experţi”, o sinteză a cercetărilor lor derulate timp de mai mulţi ani în domeniul relaţiilor dintre educatori, părinţi şi copii, lucrare ce încearcă să îi ajute pe părinţi să-şi perfecţioneze competenţele parentale.
Demersul lor este departe de încercarea de a da o definiţie exactă a părintelui ideal, deoarece, susţin ei, cea mai bună competenţă, ca părinte, în acţiunea de educare a unui copil fiind aceea de a-ţi pune mereu întrebări cu privire la practicile pe care le aplici.
Mai puţin stres
Echipele de psihologi au analizat timp de mai mulţi ani raporturile dintre părinţi şi copii până când au găsit metodele concrete de