Guvernul irakian a aprobat ieri acordul de securitate cu SUA, care va permite forţelor americane să rămână în Irak doar până în decembrie 2011. Sursa: Reuters Potrivit Reuters, pactul în cauză a fost semnat la capătul unui an întreg de negocieri asidue cu Washingtonul.
Pentru a intra în vigoare, documentul mai trebuie aprobat de către parlament. Şeful diplomaţiei irakiene, Hoshiyar Zebari, a apreciat că se aşteaptă ca parlamentarii să aprobe acordul până la finele lunii curente, probabil în sesiunea din 24 noiembrie.
Înţelegerea se numeşte oficial Pactul „asupra retragerii trupelor americane“ şi prevede că „retragerea totală va fi încheiată până la 31 decembrie 2011“. Data în cauză „nu este guvernată de circumstanţele din teren“, ci este „precisă şi finală“, a precizat Ali al-Dabbagh, purtător de cuvânt al guvernului de la Bagdad. Dabbagh a adăugat că votul cabinetului irakian fusese iniţial unanim, dar că, în cele din urmă, doar 27 din cei 28 de miniştri au fost de acord cu termenii pactului.
Acordul mai fixează şi regulile de conduită a celor 152.000 de soldaţi americani staţionaţi în prezent în Irak. Aceştia sunt plasaţi sub comanda generalului Raymond Odierno, cel care l-a înlocuit în septembrie pe generalul David Petraeus, creditat cu ameliorarea securităţii interne irakiene.
Dar ansamblul forţei americane se va supune, pentru prima oară, autorităţii guvernului irakian. În plus, militarii americani vor pierde autoritatea de a pătrunde în locuinţele cetăţenilor irakieni fără mandat judecătoresc şi permisiunea guvernului.
18 morţi în două atentate
Deşi, per ansamblu, situaţia securităţii interne s-a îmbunătăţit semnificativ, iar guvernul de la Bagdad controlează direct 13 din cele 18 provincii naţionale, actele de violenţă sunt departe de a fi dispărut. Optsprezece persoane, înt