Al treilea jucător de pe piaţa mondială a diamantelor, compania Beny Steinmetz Group (BSG), a magnatului israelian Beny Steinmetz, susţine că activităţile de exploatare minieră pe care le derulează în republica africană Sierra Leone nu au provocat niciun incident sângeros.
Compania Koidu Holdings (subisdiara BSG) a concesionat mai multe mine de minerale preţioase în districtul Kono, Sierra Leone.
Într-un drept la replică ce vizeză articolele „Diamantul însângerat - filiera românească“ şi „Steinmetz, imperiul nevăzut“, publicate pe 11, respectiv 12 noiembrie, reprezentanţii BSG se delimitează de violenţele cu care a culminat, în 2008, protestul public al localnicilor care au acuzat firma de nerespectarea unor clauze sociale.
„Clinică gratuită“
„Koidu Holdings recunoaşte însemnătatea dezvoltării economice şi sociale din Sierra Leone. Convingerea societăţii este că economia locală va avea numai de câştigat de pe urma prezenţei investitorilor străini, iar atunci când mina îşi va atinge termenul final al duratei sale de viaţă, comunitatea va fi bine pregătită pentru a putea continua cu alte iniţiative“, se arată în comunicatul remis EVZ. Corporaţia susţine că a finanţat o serie de proiecte menite să deservească comunitatea locală din districtul Kono: a înfiinţat o clinică gratuită pentru angajaţii care lucrează în exploatările miniere ale BSG şi pentru familiile lor; asigură masa zilnică pentru Asociaţia Victimelor Poliomielitei; sponsorizează diferite organizaţii umanitare; a implementat o politică de angajare a persoanelor de sex feminin în diferite funcţii din cadrul companiei; dezvoltă un proiect edilitar prin intermediul căruia s-au făcut rezerve de apă potabilă curată şi derulează proiecte de construcţii, ale căror costuri sunt suportate de Koidu Holdings (BSG).
„Dezvoltarea unei investiţii în Sierra L