Pe 13 octombrie seara, Canary Wharf gazduia una dintre cele mai neobisnuite petreceri la care a asistat vreodata celebrul distrtict financiar londonez.
La aceasta petrecere nu se gasea insa sampanie. Sectorul financiar britanic fusese umilit in acea dimineata, cand guvernul s-a angajat sa aloce 37 mld. lire sterile (45 mld. euro) pentru a nationaliza partial cateva dintre cele mai importante banci din Regat, scrie Financial Times. Distractia consta insa intr-un dans ritualic japonez menit sa indeparteze spiritele malefice.
Locatia acestei pe-treceri era reprezen-tata de fostul sediu eu-ropean al Lehman Brothers, banca de investitii intrata in faliment cu o luna inainte. Nomura, cea mai mare firma nipona de brokeraj, tocmai semnase acordul privind preluarea opera-tiunilor asiatice ale bancii americane.
Era un eveniment de neimaginat chiar si cu trei luni mai devreme. Noua cladire a Lehman situata in capitala britanica reprezenta avanpostul unei institutii financiare vechi de 158 de ani, care se extindea agresiv spre est in incercarea de a deveni un jucator global. Acum este casa unei companii estice care se misca in sens invers, avand insa aceleasi ambitii.
"S-a terminat", a declarat Christian Meissner, fostul sef al diviziei europene a Lehman, in fata angajatilor sai in momentul in care banca s-a prabusit, in septembrie. De data asta insa, Meissner sarbatorea preluarea operatiunilor Lehman impreuna cu Yugo Ishida, presedintele si directorul executiv al Nomura International.
Ascensiunea institutiilor financiare din Est, inasprirea reglementarilor si o lipsa a energiei: acestea sunt caracteristicile noii piete financiare a capitalei Regatului britanic. Dupa decenii de crestere neintrerupta, centrul financiar al Europei inregistreaza acum un recul.
Un oras aflat in deriva are insa efecte devastatoare asupra companiilor car