Liderii politici ai lumii si-au dat acordul pentru adoptarea masurilor necesare pentru a revigora o economie globala care se indreapta rapid spre recesiune, propunand in acelasi timp reglementari care sa preintampine repetarea unei asemenea crize.
Participantii la summitul G20 de la Washington au pus accentul pe urgentarea unui raspuns global in fata actualelor turbulente, mentionand posibilitatea unor noi reduceri ale dobanzilor de politica monetara si a adoptarii unor pachete de stimulente fiscale importante, scrie presa internationala.
In acelasi timp, a fost stabilit un termen limita - luna martie - pana la care sa fie adoptate recomandarile privind reformarea standardelor de contabilizare a pierderilor si supravegherea fondurilor de hedging si a companiilor de evaluare financiara.
Declaratiile privind o supraveghere mult mai atenta a industriei financiare globale indica faptul ca liderii politici doresc o crestere mult mai lina a economiei mondiale, in contrast cu explozia care a caracterizat ultimul deceniu. Totusi lipsa unor declaratii concrete in ceea ce priveste masurile de stimulare a economiei ar putea dezamagi o parte a investitorilor, spun analistii.
"Nu a existat o luare de pozitie puternica in ceea ce priveste rezolvarea problemelor", a declarat Carl Weinberg, economistul-sef al High Frequency Economics din New York. Pietele ar putea fi vulnerabile in urma intrunirilor de la sfarsitul saptamanii trecute, deoarece nu a existat un angajament clar in ceea ce priveste o reducere coordonata a dobanzilor, de exemplu, spune Weinberg.
In loc sa adopte aceleasi masuri impreuna, tarile ar trebui sa actioneze "in functie de conditiile specifice pe care le intampina fiecare", se arata intr-un comunicat al liderilor prezenti la summit. In acelasi timp, liderii politici au promis sa nu ridice barierere comerciale si au garantat m