Numarul angajatilor detasati la nivel international aproape ca s-a dublat in ultimii trei ani in urma accentuarii globalizarii la nivelul businessurilor, arata studiul Benefits Survey for Globally Mobile Employess, realizat de firma de consultanta in resurse umane Mercer.
Potrivit raportului, 47% dintre companiile chestionate au precizat ca au marit numarul de expati detasati pentru o perioada de pana la cinci ani, iar 38% au raportat o crestere a "nomazilor globali"- cei care se muta continuu dintr-o tara in alta avand sarcini multiple.
"Cresterea a fost determinata de dorinta companiilor de a fi competitive la nivel international. Pentru a se lansa in afara tarii si a avea un avantaj in fata competitorilor, companiile isi aduc, in general, experti din alte locatii pentru a conduce proiectele pe termen scurt, alegand sa nu se bazeze pe talentele locale", spune Robert Lockley, director la Mercer International Business. Oficialul companiei de consultanta in resurse umane mentioneaza ca angajamentele globale fac parte din programele proprii ale companiilor de leadership global.
"Castigarea experientei in diferite regiuni ale globului a devenit un pas esential pentru a evolua pe scara ierarhica a multinationalelor", spune Lockley
Pentru a beneficia de talentul unor specialisti cu o experienta internationala, 86% dintre respondenti considera acordarea de beneficii pentru expati o prioritate medie sau mare. Totusi, 26% dintre companii recunosc ca nu au o politica unitara pentru beneficiile angajatilor detasati international.
"Crearea unei politici internationale este esentiala pentru a ramane competitivi, uniti geografic si pentru a avea un control asupra costurilor. Chiar si in conditiile economice dure pe care le traversam exista o mare competitie pentru cele mai valoroase talente. Companiile care nu se organizeaza in acest sens vor