» In timp ce directorul general al Companiei Nationale a Huilei Petrosani, Daniel Surulescu, si cel responsabil cu securitatea miniera, Petru Dragoescu, erau in "concediu electoral", ambii fiind candidati pentru un loc in Camera Deputatilor, 16 mineri de la Petrila au fost prinsi intr-o cumplita explozie. Opt dintre ei au murit, la fel ca si patru salvatori minieri, care au intrat sa salveze vieti, dar au platit cu propria viata ceea ce ortacii de la Petrila nu se sfiesc sa numeasca "inconstienta" si "delasarea" celor care le conduc destinele.
Exploatarea miniera petrila a fost sambata dupa-amiaza scena unui cumplit accident colectiv de munca. Doua explozii consecutive au curmat, in cateva fractiuni de secunda, vietile a 12 oameni. Patru dintre ei erau salvatori minieri, care au intrat dupa colegii lor si nu au mai iesit.
In mod normal, ziua de sambata este nelucratoare, dar, tocmai din acest considerent, se plateste post dublu, asa ca veniturile sunt ceva mai mari. Asa au gandit si cei 97 de mineri din Petrila care sambata trecuta au mers la munca. Unii dintre ei pentru ultima data.
Prima deflagratie, determinata de o concentratie extrem de mare de metan, s-a produs la 14.50, dupa trei ore de la intrarea in schimbul 3, la aproape 1.000 de metri sub pamant, in abatajul 431. Acolo munceau 16 persoane, printre care inginerul-sef productie al EM Petrila si seful de sector. Ambii au murit, impreuna cu alti sase lucratori. Alti ortaci au fost transportati la Spitalul de Urgenta Petrosani in stare critica.
Intr-un orasel ca Petrila vestile se propaga repede, iar la poarta unitatii miniere au inceput sa se stranga oamenii. Cei ale caror rude lucrau in subteran la acea ora se uitau cu speranta spre poarta, sperand ca, din clipa in clipa, cel drag va iesi viu si nevatamat. La EM Petrila masurile de securitate au fost fara precedent. Nu in