Era in dupa amiaza zile de 9 septembrie, iar tensiunea se accentua din moment in moment la etajul 31 al sediului Lehman Brothers, unde se afla biroul directorului executiv, Richard Fuld.
In acea dimineata aparuse stirea potrivit careia Korea Development Bank isi retrasese oferta privind achizitionarea unei participatii in cadrul bancii americane de investitii. Pana la jumatatea sedintei de tranzactionare actiunile companiei pierdusera deja 43% din valoare, scrie Bloomberg.
Stand la o masa in propriul birou - unde un perete intreg era acoperit de poze infatisand lei, facute chiar de catre seful Lehman in timpul unei calatorii in Africa - Fuld emitea ordine catre asociatii sai. Herbert McDade, ales presedinte al companiei in iunie, vicepresedintele Thomas Russo si directorul financiar Ian Lowitt au intrat si au iesit din biroul lui Fuld intreaga dimineata.
Seful Lehman se confrunta cu o serie de critici din ce in ce mai accentuate privind timpul de reactie in fata actualei crize. Toata aceasta situatie i se parea insa incorecta. "Am ajuns din nou in acest punct, in care perceptia primeaza in fata realitatii", declara seful Lehman, un om atat de impunator din punct de vedere fizic, atat de vulcanic, incat chiar si la cei 62 de ani ai sai raspandea teama in randul subalternilor si al competitorilor deopotriva.
Singura intrebare pe care Fuld si-o punea in acel moment de panica era daca investitorii au capacitatea de a intelege situatia exacta in care se afla Lehman si puterea pe care compania o detinea inca. Un om bine ancorat in realitate, Fuld a inteles insa ca situatia respectiva necesita o interventie rapida. "Va trebui sa actionam rapid pentru a ne asigura ca acest tsunami financiar nu ne va dobori complet", declara seful Lehman.
Sase zile mai tarziu insa compania, infiintata cu 158 de ani in urma, disparea de pe harta financiara