Românii au alocat anul trecut pentru băuturi alcoolice şi tutun 6,5% din bugetul propriu, în timp ce pentru educaţie au cheltuit numai o,8% din venituri. Mâncarea, băutura şi ţigările sunt în topul cheltuielilor pe care le fac românii. În coada listei sunt cultura, sănătatea şi educaţia. Ţigările şi berea sunt mai importante decât educaţia şi igiena. Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, (INS), în 2007, 41% din bugetul familiei s-a dus pe mâncare şi băuturi nealcoolice, în timp ce o proporţie de 6,5% a fost rezervată ţigărilor şi alcoolului.
Dacă ar fi să facem un calcul simplu, o familie cu un venit lunar de 2.500 de lei cheltuie cel puţin 170 de lei pe lună pentru băuturi alcoolice şi ţigări şi 1.000 de lei pe mâncare şi sucuri, în timp ce, pentru educaţie de exemplu, alocă numai 20 de lei.
Cumpărături, în funcţie de obişnuinţe
Statisticile din ultimii trei ani arată o tendinţă de creştere a sumelor alocate pentru satisfacerea acestor vicii (5,8% în 2005, respectiv 6% în 2006). În schimb, se înregistrează o scădere a cheltuielilor pentru produsele de îngrijire corporală, adică pentru săpun, deodorante sau pasta de dinţi. De exemplu, în 2006 am dat cu 1% mai puţini bani pentru igiena personală decât în 2005.
Potrivit sociologului Marius Pieleanu, românii îşi fac cumpărăturile în funcţie de obişnuinţe, iar consumul de alcool este una dintre ele. “ Faptul că se dau din ce în ce mai mulţi bani pe alcool şi tutun nu este o revelaţie statistică a ultimilor ani. Pur şi simplu asta este starea noastră. Nu avem obişnuinţa de a ne investi banii în altceva decât în asigurarea confortului, ca să zic aşa, individual. Alcoolul este unul dintre elementele confortului.
Povestea este mai lungă şi ţine de istorie culturală a românilor, pentru că noi avem o tradiţie îndelungată a consumului d