După exploziile de sâmbătă, în urma cărora 12 oameni şi-au pierdut viaţa şi 14 au fost răniţi la Mina Petrila, ortacii spun că au existat semne care prevesteau dezastrul. Sursa: Adrian PâclişanSursa: Adrian Pâclişan
1 /.
Sub protecţia anonimatului, minerii susţin că în subteran concentraţia de metan era peste limita admisă, însă colegii lor au intrat în şut pentru că altfel şi-ar fi pierdut locul de muncă. Ana, soţia unui miner de la Petrila, povesteşte că omul a ajuns acasă, săptămâna trecută, cu arsuri.
„A venit opărit pe mâini şi pe faţă, iar mai mulţi colegi de-ai lui au fost şi ei opăriţi. Asta înseamnă că acolo ardea ceva“, afirmă femeia.
Doisprezece mineri şi salvatori şi-au pierdut viaţa, sâmbătă, în urma a două explozii succesive care au avut loc la Mina Petrila. Alte 14 persoane au supravieţuit, însă jumătate se zbat între viaţă şi moarte, în două spitale bucureştene. „Situaţia lor este agravată de faptul că, pe lângă arsurile care variază între 50% şi 85% din suprafaţa corpului, au şi arsuri de căi aeriene superioare. Aceşti oameni lucrează în condiţii toxice de mulţi ani, iar şansele lor de supravieţuire sunt influenţate şi de asta“, declară medicii. Colegii victimelor spun că erau conştienţi de pericolul unei explozii, din cauza concentraţiei de gaz din subteran.
Cu ajutorul aparatelor
Dintre cei 14 supravieţuitori ai exploziilor, opt au fost transportaţi în Capitală, cu ambulanţele. Cinci au fost aduşi la Spitalul de Arşi şi au fost operaţi imediat. Patru dintre ei sunt inconştienţi şi respiră doar cu ajutorul aparatelor. Mai exact, Nicolae Iordache, 38 de ani, ajutor de miner, are arsuri pe 80% din suprafaţa corpului, Petru Mihai, muncitor necalificat - pe 85%, Alexandru Socolescu a suferit arsuri pe 55% din corp, iar Nicolae Alexa - pe 35% din corp. Cel de-al cincilea miner rănit, in