Agentia de evaluare financiara Fitch Rating considera ca turbulentele de pe pietele financiare globale au majorat riscurile pentru bancile romanesti si estimeaza ca Romania nu va adopta moneda unica europeana pana in anul 2015, cu un an intarziere fata de tinta stabilita de autoritatile romane.
"Bancile romanesti se confrunta cu riscuri mai mari, din cauza turbulentelor internationale, desi nu au expunere la activele cu probleme legate de piata creditelor ipotecare riscante din SUA si nici pe alte institutii financiare care au avut probleme", potrivit unui raport al Fitch citat de Mediafax.
Agentia estimeaza ca bancile se vor confrunta cu reducerea marjelor operationale, incetinirea cresterii creditarii si majorarea provizioanelor pentru credite neperformante ca pondere in total credite.
In ceea ce priveste adoptarea euro, Fitch apreciaza ca Romania are nevoie de mai mult timp pentru obtinerea convergentei reale si nominale. O conditie a tranzitiei la moneda euro este mentinerea monedei nationale in mecanismul european al ratelor de schimb (ERM II) pentru o perioada de doi ani. Inflatia statelor membre care vor sa adopte euro nu trebuie sa depaseasca cu mai mult de 1,5 puncte procentuale inflatia medie din cele mai performante trei state membre. In luna octombrie, Romania a inregistrat a cincea inflatie anuala, de 7,4%, la nivelul UE, in crestere de la 7,3% in septembrie si fata de o medie a UE de 3,7%.
De asemenea, datoria publica se poate plasa la cel mult 60% din PIB, deficitul bugetar trebuie sa fie maxim 3% din PIB, iar in perioada de doi ani in ERM II cursul trebuie sa se mentina intr-o marja de 15% fata de o paritate stabilita in raport cu euro.
In opinia Fitch, deficitul de cont curent ridicat al Romaniei expune economia locala la riscurile din deteriorarea mediului economic mondial si la presiunile privind lichiditatea de pe pla