Bursele europene au scazut pentru a doua saptamana consecutiv, dupa ce economia Germaniei s-a contractat mai mult decat estimasera economistii, Statele Unite au schimbat destinatia pachetului financiar ce urma sa cumpere active ipotecare neperformante de la banci, atentia indreptandu-se acum spre consumatori, si dupa ce pretul in declin al petrolului a trimis actiunile companiilor energetice in jos, scrie Bloomberg.
Indicele european Dow Jones Stoxx 600 a pierdut 6,3% in ultima saptamana, pentru ca valoarea deprecierii sale din ultimele doua saptamani sa ajunga la 7,4%, iar cea anuala, pana in prezent, la 44%.
Indicii nationali de referinta nu au avut nici ei o evolutie distincta saptamana aceasta, toate cele 18 piete vest-europene cu exceptia Islandei pierzand teren. Indicele german DAX s-a depreciat cu 4,6%, cel francez CAC 40 a pierdut 5,1%, in timp ce indicele britanic FTSE 100 a scazut cu 3%.
Metro, cel mai important retailer german, a inregistrat o scadere a pretului actiunilor cu 14% pe fondul celei mai abrupte contractari ale Produsului Intern Brut al statului din ultimii 12 ani.
Un indice ce urmareste evolutia actiunilor bancilor europene a coborat cu 14% dupa ce Trezoreria americana a schimbat modul in care vor fi cheltuite o parte din cele 700 de miliarde de dolari din planul financiar facut public in urma cu opt saptamani.
Banca italiana Intesa Sanpaolo a pierdut 20% dupa ce a anulat plata anuala a dividendelor.
Pretul actiunilor Swiss Life s-a depreciat cu 31% dupa ce compania a oprit o recumparare a propriilor actiuni.
BP, cea de-a doua companie petroliera europeana, a pierdut 5,2% pe fondul scaderii pretului petrolului.
"Nu exista motive pentru ca cineva sa isi asume riscuri in prezent", a spus Steen Jakobsen, director investitional la Saxo Bank. "Avem nevoie ca economia mondiala sa se intregeasca dupa ce a