Dupa ce a intrat in prima recesiune de la introducerea monedei euro cu aproape un deceniu in urma, economia zonei euro va slabi si mai mult in actualul trimestru si nu-si va mai relua cresterea pana catre sfarsitul anului viitor, spun economisti din cadrul Bank of America, Deutsche Bank si Citigroup, citati de Bloomberg.
Produsul Intern Brut al celor 15 tari euro a inregistrat o scadere de 0,2%, pentru al doilea trimestru consecutiv, in trimestrul incheiat in luna septembrie, a anuntat biroul de statistica al Uniunii Europene.
Germania, Irlanda si Italia trec in prezent printr-o perioada de recesiune, in timp ce economia Spaniei a inregistrat primul declin din 15 ani, iar economiile Olandei si Portugaliei au stagnat.
Economia franceza a inregistrat o crestere neasteptata.
"Trimestrul trei nu e nimic pe langa ce va urma", a declarat Thomas Mayer, economist-sef pe Europa al Deutsche Bank. "Actuala recesiune va fi una profunda".
In acest context, strategii incearca sa limiteze amploarea declinului.
Banca Centrala Europeana este decisa sa reduca din nou ratele dobanzii luna viitoare, dupa ce le-a micsorat de doua ori in decurs de o luna, in timp ce guvernele pregatesc programe de stimulente fiscale.
Totusi, eforturile acestora ar putea veni prea tarziu pentru ca redresarea economiei euro sa se produca in acelasi ritm cu cea a economiei americane.
Economia europeana resimte efectele mai multor socuri, inclusiv al aprecierii monedei euro pana la un nivel record de 1,60 unitati in raport cu dolarul la mijlocul verii si al majorarii pretului petrolului pana la un nivel fara precedent de 147 dolari pe baril in iulie.
Costurile finantarii au crescut mai apoi pe plan global dupa prabusirea Lehman Brothers in septembrie, obligand bancile sa-si restranga operatiunile de creditare a companiilor si consumatorilor si afectand puterni