Un loc de muncă ce poate aduce câştiguri fabuloase este postul de head-hunter.
O persoană care ocupă un astfel de job recrutează personal pentru poziţiile de conducere ale diverselor companii şi poate ajunge să câştige peste 10.000 de euro pe lună. Diferenţa dintre un consultant în recrutare şi un head-hunter este că cel de-al doilea foloseşte proceduri mult mai stricte în ceea ce priveşte calitatea recrutării, comunicarea cu clientul, confidenţialitatea şi nu numai.
De asemenea, acesta lucrează cu un client doar dacă are exclusivitate pentru recrutarea respectivă şi niciodată nu utilizează anunţurile din presă. „În ţările cu tradiţie, aproape toţi head-hunterii sunt oameni de peste 50 de ani care intră în businessuri de consultanţă spre sfârşitul carierei, după ce au avut o ascensiune managerială foarte solidă, care să le dea credibilitatea necesară.
E nevoie de experienţă managerială
Altfel spus, ca să ajungi să ocupi un post de head-hunter îţi trebuie foarte multă experienţă managerială, indiferent de domeniul de business în care lucrezi“, spune head-hunterul George Butunoiu. Acesta mai spune că un astfel de specialist ştie bine ce-şi doreşte un angajator de la el, care sunt „regulile jocului“ şi cum funcţionează un business.
De asemenea, head-hunterul nu are nevoie de experienţă anterioară pe acest post, ca să ajungă el însuşi unul. „Orice manager bun poate fi, aproape automat, un head-hunter de succes. Ca studii, se ia în calcul «şcoala vieţii unui manager de succes»“, explică George Butunoiu.
Consultanţi sau parteneri
Cei care lucrează în firmele de specialitate pot fi consultanţi sau parteneri. Primii au un salariu fix şi un comision din veniturile pe care le aduc, pe când partenerii nu au aproape niciodată salariu, ei primesc un procentaj din businessul pe care îl genere