SUA îşi schimbă strategia din Afganistan şi încurajează negocieri între Kabul, talibani şi vecini. Tot mai multe voci din tabăra forţelor aliate susţin că pentru încheierea conflictului şi crearea unui stat cu instituţii stabile este nevoie de o soluţie politică, nu de una militară. Afganistanul va fi o confruntare majoră a preşedintelui Obama cu realităţile internaţionale. După ce în campania electorală a promis suplimentarea trupelor SUA din Afganistan – inclusiv cu efective retrase din Irak -, Barack Obama anunţă acum încă o schimbare de strategie: implicarea Iranului şi, inevitabil, a Pakistanului.
Oricum, cu plusul sau minusul iranian, regiunea afgano-pakistaneză rămâne un front extrem de greu pentru SUA şi aliaţii lor. La şapte ani de la înlăturarea talibanilor de la putere, Afganistanul se confruntă cu o puternică revenire a insurgenţilor.
Guvernul de la Kabul nu deţine controlul asupra întregului teritoriu, acuzaţiile de corupţie împotriva unor înalţi oficiali afgani sunt tot mai frecvente, iar securitatea din ţară nu se îmbunătăţeşte.
Breşa lui Osama
O treime dintre cei intervievaţi în cadrul unui sondaj internaţional realizat de BBC, pe un eşantion de 24.000 de oameni din 23 de ţări, cred că politicile SUA şi războiul împotriva terorismului nu au făcut decât să întărească Al-Qaida, ai cărei militanţi luptă acum, alături de talibani, împotriva forţelor Coaliţiei la graniţa cu Pakistanul.
Chiar dacă serviciile secrete americane vorbesc despre o „înfrângere strategică suferită de Al-Qaida”, unii analişti pe probleme de securitate consideră că atacurile americane în zonele tribale mai mult unesc diferitele grupări islamiste.
"Administraţia Bush a acordat prioritate invaziei Irakului în detrimentul securizării graniţei afgano-pakistaneze", scrie Gareth Porter, în "Asia Times".