Numarul de CV-uri pe care le primesc companiile de recrutare s-a triplat in ultimele saptamani, in special de la angajati din banci si real estate. Tot mai multe companii au blocat bugetele de training, iar numarul angajarilor a scazut puternic. Candidatii si-au temperat asteptarile. Daca pana acum nu se uitau la salarii de 3.000 de euro, project managerii din real estate accepta joburi de 1.000 de euro. Sfatul specialistilor pentru angajati? Incercati sa va pastrati locul de munca!
Firmele de recrutare si executive search primesc tot mai multe CV-uri de la angajati din real-estate, banci, productie, PR sau publicitate, care au fost afectati de procese de restructurare si reorganizare interna, si care sunt dispusi sa se angajeze pe salarii mai mici decat cele de pana acum.
Dupa ce industria auto, metalurgia si fabricile de textile au anuntat disponibilizari masive in ultimele saptamani, si businessurile multinationalelor au inceput sa dea primele semne de oboseala.
Real-estate-ul si banking-ul erau pana in urma cu cateva luni domeniile-vedeta ale pietei salariale, in care se puteau obtine relativ usor castiguri mari. Expansiunea agresiva a retelelor bancare si febra tranzactiilor imobiliare din ultimii ani s-au resimtit direct in buzunarul celor care le intermediau.
Salariul mediu din banci, cel mai mare din economie luni la rand, varia in jurul a 1.000 de euro pe luna. Pe de alta parte, un consultant imobiliar bun castiga 4.000 de euro pe luna, iar unul foarte bun incasa si 10.000 de euro lunar.
Project managerii, specialisti putini si foarte cautati de businessurile din real-estate, care aveau salarii de 3.000 - 4.000 de euro, si-au ajustat asteptarile la ce ofera piata acum.
"Project managerii sunt dispusi sa accepte oferte de job si pe salarii de 1.000 de euro, desi erau obisnuiti cu castiguri mari", spu