Directorii şcolilor de prestigiu din România vor să-şi selecteze singuri profesorii. Profesorii de la colegiile de elită au înfiinţat o asociaţie prin care îşi propun să aducă schimbări radicale în sistemul de învăţământ preuniversitar. Denumită “Alianţa Colegiilor Centenare”, organizaţia neguvernamentală a fost înfiinţaţă, în urmă cu câteva luni, cu scopul să promoveze calitatea în educaţia făcută în instituţiile de stat. “Alianţa a apărut dintr-o nevoie. Noi, ca directori ai şcolilor de elită, am constat că mişcările de personal şi metodologiile existente ne blochează.
Iar în ultimii ani tot mai mulţi părinţi şi elevi ne presează să aducem calitate în actul de predare”, spune George Cazacu, directorul Colegiului Sf. Sava din Capitală, unul dintre fondatorii organizaţiei.
Acesta arată că o primă măsură la care se gândesc membrii alianţei e schimbarea modului de admitere la liceu. “De asemenea, avem în vedere schimbarea legii învăţământului preuniversitar şi organizarea unui Bacalaureat diferenţiat. Vrem să încheiem parteneriate cu universităţile, astfel încât elevii care merg aici să aibă anumite facilităţi”, mai spune George Cazacu.
Examen propriu pentru şcolile centenare
Un alt director de şcoală, Adrian Horodnic, de la Colegiul Naţional Ferdinand l din Bacău, susţine că trebuie schimbată atitudinea faţă de educaţie. “Fiecare liceu cu un anumit prestigiu ar trebui să aibă dreptul să-şi organizeze singur examenul”, spune Adrian Horodnic. Profesorul arată că liceele de elită mizează pe dreptul de a-şi selecta profesorii într-un mod mai riguros.
“Se întâmplă ca la liceele acestea să ajungă profesori care n-au trecut printr-o selecţie, iar calitatea actului didactic predat de ei lasă de dorit. În afară de proba practică, un profesor ar trebui testat şi la clasă”, mai spune Horodnic.
@N_