Dupa trei ture legislative in jurul majorarii salariilor cu 50%, care nu au facut altceva decit sa ameteasca pe toata lumea, profesorii au declarat armistitiu. Satui sa se lupte cu morile de vint, ei au decis sa dea o lectie de rabdare clasei politice, renuntind la greva generala - cel putin pina la constituirea noului guvern, dupa alegeri. Din nefericire, intelepciunea cadrelor didactice nu se regaseste si la nivelul politicienilor, care par sa se fi vorbit intre ei sa nu ajunga la vreun acord in privinta uniformizarii sistemului de salarizare in domeniul bugetar.
Ceea ce a facut Guvernul cu o saptamina in urma arata ca, in ceasul al 12-lea, Tariceanu a renuntat sa mai scoata castanele din foc, asa cum a facut-o pina acum, imbrincit fiind in special de PSD. Ultima ordonanta - prin care se majoreaza salariile profesorilor cu procente cuprinse intre 3 si 28%, invers proportional cu marimea veniturilor acestora - putea fi data de la bun inceput, in locul primei ordonante, cea emisa la sfirsitul lunii octombrie, care amina aplicarea legii celor 50 de procente. Dar guvernantii au preferat sa traga de timp.
Totusi, chiar si in lipsa armistitiului declarat de sindicatele din invatamint, era greu de crezut ca judecatorii Curtii Constitutionale ar mai fi avut vreme sa ia in discutie sau ca alesii s-ar mai fi reunit la final de mandat ca sa transforme ordonanta in lege de respingere. Nici motiunea de cenzura promovata de PDL nu mai conteaza, cita vreme cei de la PSD au sustinut ca e un demers neserios in prag de alegeri si ca nu au de gind sa puna umarul (votul) la rasturnarea Executivului tocmai acum. Asadar, Tariceanu incheie victorios cursa guvernamentala, desi o face intr-un mod care nu aduce partidului sau cine stie ce cistig. El reuseste sa paseze viitorului cabinet dificila misiune de a gasi banii pentru majorarea salariala de 50% in invatamint, i