Instituţiile publice româneşti au adrese de internet greu de recunoscut. În cele mai multe cazuri, site-urile oficiale guvernamentale au un web-design greoi şi învechit.
Senatul României, preşedinţia, Camera Deputaţilor şi guvernul au site-uri care sunt departe de perfecţiune. Spre exemplu, domeniul Presedintie.ro aparţine unei persoane fizice, nu Palatului Cotroceni, iar guvernul a devenit Guv.ro. În plus, site-ul Senatului României nu poate fi accesat decât cu Internet Explorer, ceea ce exclude cam 40% din potenţialii doritori de informaţii care folosesc alte motoare de căutare. Doar site-ul Camerei Deputaţilor mai salvează puţin onoarea.
Presedintie.ro, site de propagandă
Te-ai aştepta ca site-ul preşedinţiei să fie Presedintie.ro. Ei bine, acest domeniu a fost cumpărat acum câţiva ani de Ion Mihai, un cetăţean care nu are nicio legătură cu această instituţie. Ideea i-a venit în urma vizionării unei emisiuni televizate. „L-am achiziţionat şi am considerat potrivit să-l fac un site de propagandă împotriva minciunilor de orice fel“, ne-a declarat Ion Mihai. El spune că a anunţat preşedinţia că este dispus să transfere domeniul, dar instituţia nu a fost interesată. „Mă aflu într-un moment în care sunt dispus să cedez acest site oricui se arată interesat să-l achiziţioneze“, a spus Mihai.
La Presidency.ro, site-ul oficial al Preşedinţiei României, descoperim un design „parcă făcut de o persoană care a dat de câteva efecte într-un program“, crede Tudor Rad, specialist în optimizarea site-urilor pentru motoarele de căutare (SEO). „În schimb, conţinutul pare destul de bine structurat“, a adăugat Rad.
Cătălin Teniţă, managing partner la compania TreeWorks, a identificat o altă problemă: „Site-ul nu vorbeşte explicit despre rolul preşedinţiei, despre istoricul instituţiei, despre Palatul Cotroceni“. Consultan