Crin Antonescu, Viorel Hrebenciuc, Lavinia Şandru, Dumitru Dragomir, Corneliu Vadim Tudor, Mircea Geoană, Vasile Blaga, Cristian Diaconescu, Adrian Păunescu sunt doar câţiva dintre parlamentarii care vor să obţină un nou mandat în Legislativul României, dar a căror activitate parlamentară în ultimii doi ani a fost predominată de absenţa la voturile din plen.
1 /. Aceasta este concluzia unui raport al Institutului pentru Politici Publice care a analizat activitatea senatorilor şi deputaţilor în perioada 6 februarie 2006 - 24 iunie 2008.
"Alegătorul trebuie să cunoască - dincolo de sloganurile electorale sau de terţe păreri - care este cu adevărat capacitatea acestor candidaţi de a reprezenta interesele întregii naţiuni şi pe cel al locuitorilor din circumscripţiile electorale pe care le reprezintă, pornind de la atribuţiile de bază ale calităţii de parlamentar: votul asupra proiectelor de lege şi iniţiativele legislative", se arată în raportul IPP.
Crin Antonescu, chiulangiul de la Cameră
Nume sonore din actualul Parlament, prezente frecvent în media şi poate mai cunoscute electoratului decât cele ale deputaţilor care figurează în clasamentul fruntaş al prezenţei, se regăsesc pe lista celor care au absentat masiv de la voturile din plenul Camerei în perioada monitorizată. Astfel, deputatul Crin Antonescu are o prezenţă la votul din plen de 15,6%, dar nu ratează emisiunile sau dezbaterile politice. El este urmat de Gabriel Oprea cu o prezenţă de 16%, Viorel Hrebenciuc cu 17%, Liviu Almăşan cu 17%. Lavinia Şandru, şi ea foarte vizibilă în media, are o prezenţă la vot de doar 19,3%. "Politica românească nu are nevoie personalităţi politice a căror principală grijă este să devină staruri. Nu e nimic rău în a fi cunoscut, însă notorietatea nu trebuie să fie singura sau cea mai importantă calitate a unui politician ajuns în