Expertii FMI si ai Bancii Mondiale au terminat la sfarsitul saptamanii trecute vizita de aproape doua saptamani pe care au facut-o in Romania pentru evaluarea situatiei financiare, fara sa faca insa nicio declaratie oficiala.
Discutiile tehnice au avut loc cu toti participantii de pe piata financiara, atat la nivel de supraveghetori - Banca Nationala a Romaniei, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor sau Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare-, cat si cu actori ai pietei, incluzand banci comerciale, companii de asigurarari, fonduri de pensii private sau alte firme.
Totodata, au avut loc intalniri cu directori din cadrul Ministerului Economiei si Finantelor, expertii celor doua institutii financiare internationale analizand si cadrul legislativ din Romania.
Concluziile analizei urmeaza sa fie publicate impreuna cu rezultatele consultarilor privind Articolul IV pentru 2009, iar misiunea nu a discutat un ajutor financiar din partea FMI pentru Romania.
Vizita a fost programata de circa 1 an, dar noua evaluare a sistemului financiar vine intr-un moment in care se vad primele efecte ale crizei financiare internationale. In conditiile cresterii costurilor de refinantare pentru banci, creditele s-au scumpit semnificativ, acordarea finantarilor urmand sa fie din ce in ce mai selectiva. Impactul s-a vazut si pe piata de capital, Bursa inregistrand scaderi dramatice, dar si pe piata valutara, cursul urcand in primele noua luni cu peste 9% fata de media din 2007. Ultima evaluare a stabilitatii financiare din Romania a avut loc in anul 2003, cand FMI a concluzionat ca bancile romanesti au o capacitate destul de buna de a face fata riscurilor de piata si de credit, mai ales pentru ca portofoliul lor de credite este relativ mic.
Relatia Romaniei cu FMI presupune colaborari curente cu expertii institutiei, acordul stand-by cu institutia financiara inte