De vreo trei secole, de când bate clopotul la Biserica Sf. Pantelimon, cartierul cu acelaşi “hram” n-a mai văzut atâta densitate de candidaţi pe kilometru pătrat. De la “capătu” lu” ‘14 până la Obor, cartierul este împodobit cu afişele electorale ale candidaţilor din colegiul 4 pentru Senat şi colegiile 6, 7 şi 8 pentru deputaţi. În fapt, după cum zice el, un candidat, “Pantelimonul, cel mai cunoscut cartier din România, îşi trimite omul în Parlament”.
Alegerile parlamentare în sistem uninominal îi supun pe unii dintre candidaţii din cartierul bucureştean Pantelimon la exerciţii de memorie, dar şi de imaginaţie, pentru a-şi evidenţia apartenenţa la această zonă a Capitalei. Mulţi mizează pe noul tip de vot pentru a face istorie. A cui istorie? A propriului orgoliu. Apoi, chiar dacă nu vor lua girul cetăţeanului nu va fi o problemă. Ochiul vecinului l-a văzut, l-a citit...poate l-a reţinut. Peste patru ani are o nouă şansă!
Liberalul Ştefan Szobotka, născut la Reghin, spune că este pe jumătate bucureştean. Asta pentru „şi-a făcut studiile în Capitală”. Mărturisirea vine telefonic, omul fiind apelat la numărul pe care şi l-a afişat prin cartierul Pantelimon, pe bannerele de campanie. “Cocoţat” pe un bloc de pe şoseaua Vergului, stimulează orgoliul locuitorilor din colegiul 7 pentru deputaţi prin sloganul “Pantelimonul, cel mai cunoscut cartier din România, îşi trimite omul în Parlament” iar din fotografie aspirantul la deputăţie zâmbeşte spre calea ferată dezafectată dintre bulevardul Basarabia şi Parcul Morarilor.
Democrat-liberala Anca Boagiu este originară din Constanţa... Şi în judeţul de baştină există un Pantelimon, o comună cu numele ăsta, dar ea s-a lăsat atrasă de “mirajul” periferiei Capitalei. Oricum, nu pe mândria locală pare să mizeze Anca Boagiu pentru un loc în Senat, ci pe spiritul european al alegători