Majoritatea fabricilor mari din Olt luptă să ţină producţia la acelaşi nivel şi fac tot posibilul să evite disponibilizările. Cu toate acestea, lucrătorii se tem că îşi pot pierde oricând serviciul.
Criza economică mondială a început să îşi arate colţii în mai multe domenii de activitate, iar conducătorii fabricilor importante din Olt admit că se tem de efectele declinului economic internaţional, având în vedere că mare parte din produsele lor se vând la export. Mai-marii companiilor încearcă să găsească, în această perioadă, soluţii pentru a menţine nivelul producţiei.
Disponibilizări
Criza şi-a făcut deja simţită prezenţa la fabrica de ţevi SC TMK ARTROM SA. 92 de muncitori care lucrau cu contract pe perioadă determinată şi-au pierdut locul de muncă de la 1 noiembrie. Reprezentanţii societăţii admit că trec printr-o perioadă nefavorabilă, cauzată de criza economică. Producţia a scăzut cu aproximativ zece procente, iar angajaţii se tem că îşi pot pierde serviciul. Cu toate acestea, reprezentanţii sindicatului spun că, pentru lunile următoare, sunt deja încheiate contracte pentru livrarea mărfii. Conducerea societăţii speră că va trece peste perioada de criză şi apreciază că nu se vor mai face disponibilizări.
Probleme şi la ALRO
Nici ALRO Slatina nu a rămas neafectată de criză. Conducerea uzinei nu are în plan disponibilizări colective, însă afirmă că are unele probleme cauzate de declinul economiei mondiale. „Am încheiat deja contractele pentru materii prime, la preţuri destul de mari. Acum încercăm să le renegociem, pentru a obţine preţuri mai mici, în condiţiile în care şi preţul la care vom livra noi marfa a scăzut simţitor, din cauza crizei. Încercăm să reducem cât mai mult cheltuielile cu producţia şi sperăm să trecem cu bine peste această perioadă. La noi nu se pune problema de disponibilizări“, a declara