Anul 2009 va aduce prima pauza in extinderea retelelor teritoriale ale bancilor dupa un sir de cresteri cu 1.000 de unitati anual. Bancherii vorbesc cu prudenta despre planurile de viitor, insa numitorul comun este reducerea costurilor, care ar putea sa insemne chiar si desfiintarea unor posturi.
Totodata, schimbarea focusului dinspre creditare spre atragerea de depozite va deveni chiar mai evidenta la anul, dupa ce toamna aceasta a adus deja mai multe promotii la produsele de economisire decat la imprumuturi.
Pana acum bancherii locali s-au bazat pe banii pusi la dispozitie de actionari, astfel ca singura grija a fost sa vanda cat mai multe credite, in timp ce atragerea de resurse pe plan local a ramas in umbra. Astfel s-a ajuns ca totalul imprumuturilor acordate de banci sectorului privat sa depaseasca depozitele atrase cu mai mult de 10 miliarde de euro. Conjunctura internationala s-a schimbat insa dramatic in aceasta toamna, iar lichiditatile au devenit mult mai scumpe si mai greu de accesat pe plan international, dar si pe piata locala.
"Dintre produsele de retail, in prezent punem accentul pe depozite. Acordarea in continuare de credite in volume semnificative va depinde in mod hotarator de doi factori: pe de o parte, de capacitatea de a asigura resursele necesare cu scadente corespunzatoare, iar pe de alta parte, de clarificarea modului in care se poate face re-pricingul", subliniaza Mihai Bogza, presedinte Consiliului de Administratie al Bancpost.
Volksbank, un alt jucator de top care a crescut agresiv in ultimii patru ani tocmai pe segmentul creditarii, va profita de incetinirea pietei pentru a-si extinde portofoliul de produse si servicii. Gerald Schreiner, presedintele bancii, spune ca vor fi lansate produse non-risc specializate pe categorii de clienti, private banking si intermediere pe partea de real estate. Totodata, unitatile