De aproape jumătate de secol, scoţianul Robert Hicks miroase mii de pahare de whisky într-o singură zi, fără să le guste, şi aprobă aroma pe care o vor avea toate sticlele îmbuteliate în distilerie.
Are în memorie aproximativ 20.000 de mirosuri distincte, de vreo mie de ori mai multe decât un om obişnuit, iar asta se vede încă de când îi priveşti nasul care pare să vâneze orice miros din încăpere. Venit a doua oară în Bucureşti, la festivalul de film organizat de Teachers, scoţianul n-a avut parte nici de data asta de vreo mireasmă alcoolică aparte, ci doar de „statul în trafic între aeroport-hotel şi retur“.
A început când era foarte tânăr, în 1964, să lucreze într-o firmă care făcea whisky. O firmă mică, dar care încet-încet a crescut, în mare parte şi cu ajutorul lui.
Nasul bate gura la acurateţe
Partea cu antrenatul muşchiului pe care noi îl numim nas apare câţiva ani mai târziu, când este asistent de blender (omul care miroase combinaţiile de arome într-un fel de whisky şi are apoi grijă ca acea combinaţie să se repete în fiecare dintre sticlele comercializate), apoi devine blender şi master blender, al treilea în Scoţia „şi practic din lume“, după cum spune, fără falsă modestie. „Mi-am petrecut toată viaţa antrenându-mi simţul mirosului. Pentru că master blenderul nu gustă whisky-ul, doar îl miroase. Asta pentru că simţul mirosului are o acurateţe de 10.000 de ori mai mare decât cel al gustului“, derulează Hicks povestea fascinantei sale meserii. „Într-o zi normală pot să testez, doar cu ajutorul mirosului, cam 1.200-1.400 de mostre de whisky. Uneori ating limita legală când vine vorba de concentraţia de alcool din sânge admisă pentru condus“, se mândreşte Hicks.
Fiecare ţară e cu mirosul ei
Pentru el, chiar şi vacanţele sunt o căutare continuă, o lecţie de învăţat mirosuri. „Soţia me