Patru copii cu virste cuprinse intre 3 si 11 ani au ajuns duminica, 16 noiembrie, intr-un centru de plasament, dupa ce o patrula a Politiei i-a gasit cersind in fata unei farmacii de pe Calea Calarasilor. Infruntind frigul si umilinta, cei patru frati erau indemnati sa apeleze la mila trecatorilor de catre N. Valentin, de 38 de ani, unchiul lor, care s-a ales cu dosar penal pentru savirsirea infractiunii de cersetorie. Sesizata de catre Politie, conducerea Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Braila a luat imediat masura internarii celor patru minori - dintre care unul incadrat intr-o categorie de persoane cu handicap - intr-un centru de plasament care sa raspunda nevoilor acestor copii.
"Conform Legii nr. 272/2004, privind protectia si promovarea drepturilor copilului, in situatia in care se dispune masura plasamentului in regim de urgenta, de catre directorul general, trebuie sa fie sesizata instanta de judecata, care va spune ce se va intimpla cu copiii respectivi: fie mentinerea masurii de protectie speciala, inlocuirea masurii de protectie sau reintegrarea in familie. Doi dintre cei patru copii urmeaza sa fie evaluati de catre specialisti din cadrul Serviciului de Evaluare Complexa a Copilului cu Dizabilitati, pentru o eventuala incadrare intr-o categorie de persoane cu handicap", a precizat Simona Cimpoae, purtatorul de cuvint al DGASPC Braila.
Cersetoria, o "afacere" de familie
Cei patru frati care au fost institutionalizati provin dintr-o familie binecunoscuta autoritatilor locale, dar si opiniei publice, prin mediatizarea in cotidianul nostru: Nelu Antohi si Carmen Ghergus, concubinii care de ani de zile isi exploateaza copiii trimitindu-i la cersit, zona lor de actiune fiind Biserica Greaca. Pentru ei, cersitul reprezinta o afacere de familie, in care si-au implicat toti cei