Islanda a anuntat ca va acoperi depozitele deponentilor europeni din cadrul bancilor cu probleme, depasind in acest fel o situatie ce statea in calea obtinerii de catre aceasta tara a miliarde de dolari sub forma de sustinere internationala, scrie International Herald Tribune.
Guvernul islandez a anuntat ca va acoperi depozitele deponentilor asigurati, inclusiv cele din conturile Icesave ale Landsbanki asupra careia a preluat controlul in octombrie. Autoritatile au declarat ca UE a cazut de acord sa "contribuie la gasirea unor aranjamente care vor permite Islandei sa-si consolideze sistemul financiar si economia".
Marea Britanie si Olanda refuzasera sa sprijine un imprumut de 2,1 mld. dolari din partea Fondului Monetar International in cazul in care deponentii nu-si primesc banii inapoi conform reglementarilor UE, iar fara sprijinul FMI pachetul international de sustinere anuntat pe 24 octombrie si evaluat la aproape 6 miliarde de dolari a ramas in suspensie.
"Acesta este un pas crucial catre recladirea economiei islandeze", a declarat Kristjan Kristjanson, purtator de cuvant al guvernului. Board-ul FMI va vota cu privire la programul de bailout miercuri, a declarat acesta, iar programul este asteptat a fi aprobat.
Moneda si piata de actiuni islandeze au inceput sa se prabuseasca in septembrie. Deponentii din mare parte a Europei de Nord au depus bani la filialele locale ale bancilor islandeze, care ofereau rate ale dobanzii relativ ridicate. Organizatiile britanice de caritate si organizatiile guvernamentale locale, de exemplu, au depus peste 1 mld. lire sterline sau 1,7 mld. dolari in cadrul bancilor islandeze. Creditori din Austria, Germania, Marea Britanie, Franta si Olanda au raportat cu totii pierderi legate de expunerea fata de aceste banci.
FMI a mai anuntat recent programe de bailout pentru Ungaria si Ucraina si a creat o linie