Pentru politicieni, criza nu e decât un pretext electoral. Aceste alegeri nu ne vor face viaţa mai uşoară. Vă mai amintiţi de începutul verii când politicienii, care mai de care, spuneau că în România nu va fi criză? Lumea începuse să crape, dar pe plaiurile mioritice era numai bucurie.
La începutul anului 2008, într-un articol de opinie publicat în EVZ, spuneam despre credite că “se vor lua mult mai greu şi se vor plăti mult mai scump”. Mai spuneam că “firmele mari vor pierde mulţi bani şi îşi vor amâna multe investiţii” şi că “va fi primul an în care investitorii imobiliari vor avea probleme”. Articolul a fost publicat în data de 12 ianuarie, iar realitatea s-a dovedit a fi mult mai dură decât cea descrisă acolo. La vremea respectivă am primit câteva telefoane de la “oameni de afaceri” care spuneau că bat câmpii. Am încercat să mă apăr, spunându-le că nu sunt “Mama Omida”, dar că vom fi afectaţi puternic de criza creditelor din SUA. Agenţii imobiliari vindeau încă apartamente în Drumul Taberei cu 300% profit, iar criza era pentru ei undeva în altă galaxie. Dacă pentru oamenii de afaceri era atât de departe, vă imaginaţi unde era pentru oamenii politici.
Niciun partid din România nu a luat criza în serios, deşi 2008 e an electoral, decisiv în strategia de preluare a puterii. Când priveşti campania electorală ce se desfăşoară sub ochii noştri, realizezi că majoritatea discursurilor sunt pe lângă problemele de zi cu zi ale oamenilor.
Vă reamintesc că nu mai departe decât cu o lună în urmă, un lider politic a declarat public faptul că atunci când va ajunge la putere va da 25.000 de euro fiecărui român care se întoarce acasă din străinătate. La câţi vor veni, cred că s-a rezolvat cu bugetul pe 2009. La astfel de promisiuni ciudate şi lipsite de realism se reduce dezbaterea politică din aceste zile pe marginea crizei. Pentru poli