Raportul Comisiei Europene privind ocuparea fortei de munca, adoptat marti de Colegiul Comisarilor, indica faptul ca Romania nu reprezinta un pericol pentru celelalte state membre, intrucat cetatenii romani care au vrut sa plece in strainatate pentru a-si gasi un loc de munca au facut-o deja. Comisia incurajeaza astfel statele membre sa isi deschida piata muncii pentru cetatenii din statele central si est europene, inclusiv Romania.
Numarul romanilor si bulgarilor care au emigrat in UE dupa aderarea tarilor lor este infim fata de prognozele si asteptarile statelor membre si aproape neglijabil fata de numarul muncitorilor straini non-comunitari, indica datele raportului.
Cetatenii celor doua tari au plecat in special in Spania si Italia, situatie valabila in special pentru Romania, precizeaza documentul, care adauga ca acest proces a inceput inainte de aderarea la UE din 2007. In raport cu populatiile lor, cele doua tari au fost – alaturi de Lituania, Cipru, Polonia, Letonia, Slovacia, Estonia si Portugalia – tarile din care a plecat cel mai mare numar de oameni.
Spre Spania s-a indreptat cel mai mare val de imigratie romanesc, 57% dintre cei care au parasit tara alegand aceasta destinatie, fata de 26% care au plecat in Italia. Prin comparatie, a treia destinatie a fost Marea Britanie, spre care s-au indreptat doar 2% dintre romanii care au parasit tara. In anul 2006, inainte de aderare, presa britanica tabloida publica articole alarmiste despre invazia romanilor bolnavi de tuberculoza si needucati care ar fi urmat sa se produca dupa aderarea la UE, chiar daca estimarile autoritatilor britanice erau tot in jurul acestui 2%. Proportii similare au plecat spre Austria, Germania, Portugalia si Grecia.
Raportul indeamna la eliminarea restrictiilor pe piata muncii
Datele prezentate in raport sunt argumente care servesc